מושב הוועד האולימפי הבינלאומי חוגג את הישגי האג'נדה האולימפית

מאת: הוועד האולימפי הבינלאומי
19.3.2025

חברי הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) שהתכנסו למושב ה-144 ביוון חגגו היום את הישגי האג'נדה האולימפית. בסדרת מצגות הודגשו הרפורמות שבוצעו במסגרת האג'נדה האולימפית והשפעותיהן על הוועד האולימפי והעולם האולימפי כולו. בין היתר, הוקרן סרט בן 30 דקות שהציג את הישגי הרפורמות וכלל עדויות מרגשות של יחידים, אישים וארגונים שהושפעו מהן לטובה.

הרפורמות גובשו לאחר שנה של דיונים והתייעצויות עם כל הגורמים המעורבים בתנועה האולימפית, כולל מומחים חיצוניים והציבור הרחב. במהלך התהליך התקבלו למעלה מ-40,000 פניות מהציבור, מהן גובשו כ-1,200 רעיונות. ארבעה-עשר צוותי עבודה ניתחו את הדיונים וההצעות שהתקבלו מהעולם האולימפי ומהחברה כולה, ולאחר עיבודן הסופי על ידי הוועד הפועל, הן הוצגו לאישור במושב ה-127.

יישום הרפורמות החל מיד לאחר אישורן, ובין היתר, יצא לדרך פרויקט ערוץ אולימפי חדש. נוסף על כך, הושקה "שלב ההזמנה" החדש לאירוח המשחקים האולימפיים ב-2024, שאפשר לערים להציג תכניות שתואמות את צרכיהן הספורטיביים, הכלכליים, החברתיים והסביבתיים לטווח הארוך. חלק מהרפורמות שולבו גם בתהליך בחירת המארחת לשנת 2022, בשיתוף פעולה הדוק עם הערים המועמדות.

אג'נדה אולימפית 2020+5, שמהווה את ההמשך של אג'נדה אולימפית 2020, התוותה את הכיוון של הוועד האולימפי והתנועה האולימפית עד 2025. היא כוללת 15 המלצות עיקריות, שהתבססו על חמישה מגמות עולמיות משמעותיות, שבהן לספורט ולערכים האולימפיים תפקיד מפתח.

נשיא הוועד האולימפי, תומאס באך, הציג את הרפורמות ואמר:

"בפריז אנו רואים את האג'נדה האולימפית קורמת עור וגידים. המשחקים האולימפיים בפריז 2024 הם במובנים רבים השיא של מסענו המשותף. מסע שהחל לפני יותר מעשור, כאשר אימצנו פה אחד את רפורמות אג'נדה אולימפית 2020."

בהמשך דבריו ציין: "יצאנו למסע של שינוי, שיתוף פעולה ומודרניזציה. האג'נדה האולימפית לא הייתה רק תכנית רפורמות לוועד האולימפי, אלא לכל התנועה האולימפית. לכן, היא תמיד הייתה ותמשיך להיות מסע של אחדות בגיוון – מסע של שינוי וחיבור."

הוא סיכם ואמר: "הבה נביט בהישגי האג'נדה האולימפית מבעד לעדשה של שינוי ושיתוף פעולה. הבה נתגאה בהצלחה המשותפת שלנו. עשינו זאת עבור הספורטאים. עשינו זאת למען התנועה האולימפית האהובה שלנו. ועשינו זאת יחד."

עיקרי הרפורמות של האג'נדה האולימפית

10 נושאים מרכזיים המסכמים את הישגי הרפורמות, כולל עובדות ונתונים:

המשחקים האולימפיים – משחקים של עידן חדש

האג'נדה האולימפית חוללה מהפכה בתהליך בחירת הערים המארחות, בארגון המשחקים ובהגשתם לקהל עולמי רחב מתמיד.

הספורטאים במרכז

הוועד האולימפי חיזק את מעמד הספורטאים בתהליכי קבלת ההחלטות והעמיד אותם בלב התנועה האולימפית.

סולידריות

ערך הסולידריות בתנועה האולימפית התחזק משמעותית בעקבות הרפורמות.

נבחרת הפליטים האולימפית וקרן הפליטים האולימפית

בשנת 2015 הקים הוועד האולימפי את נבחרת הפליטים האולימפית, שאפשרה לספורטאים שנאלצו לברוח מבתיהם להתחרות על הבמה הגדולה בעולם לצד 206 הוועדים האולימפיים הלאומיים.

בשנת 2017 הוקמה קרן הפליטים האולימפית כדי להבטיח שלצעירים שנעקרו ממקומם תהיה הזדמנות לשגשג דרך ספורט בטוח.

שוויון מגדרי

הוועד האולימפי רשם הישגים משמעותיים בקידום שוויון מגדרי – על המגרש, בהנהלה ובתחומים נוספים.

פיתוח בר-קיימא

הוועד האולימפי אימץ את הספורט ככלי משמעותי לקידום יעדי הפיתוח בר-הקיימא של האו"ם.

רלוונטיות

המשחקים האולימפיים והוועד האולימפי רלוונטיים מתמיד בעולם המפולג של ימינו, כשהם מאחדים את העולם כולו בתחרות ספורטיבית ושלום.

דיגיטציה

הוועד האולימפי היה חלוץ הדיגיטציה בעולם הספורט.

אמינות וממשל תקין

במסגרת הרפורמות, הוועד האולימפי שינה באופן יסודי את תהליכי הניהול שלו וחיזק את ההגנה על ספורטאים נקיים מסמים.

חוסן כלכלי ופיננסי

הוועד האולימפי הוא ארגון לא-ממשלתי וללא מטרות רווח. 90% מהכנסותיו מופנות ישירות לפיתוח הספורט ברחבי העולם.

הרפורמות מרחיקות הלכת של אג'נדה אולימפית 2020 ואג'נדה אולימפית 2020+5 חוללו שינוי עמוק בוועד האולימפי הבינלאומי, במשחקים האולימפיים ובתנועה האולימפית. הן הושקו תחת המוטו "להשתנות או להיות מוחלף", והתבססו על תהליך הייעוץ המקיף ביותר שנערך אי פעם. התכנית, שיזמה הנשיאות של תומאס באך, אושרה פה אחד על ידי מושב ה-127 של הוועד האולימפי במונקו בדצמבר 2014.

לצפייה בסרטון על האג'נדה האולימפיתהקליקו כאן