י״א חללי מינכן
אור לבוקר חמישה בספטמבר 1972, התעוררו חלק מחברי משלחת ישראל למשחקים האולימפיים במינכן, ברחוב קונולי 31 בכפר האולימפי, לקריאותיו של יוסף גוטפרוינד, שניסה לחסום בגופו את דלת הכניסה מפני טרוריסטים פלסטינים וקרא לחבריו לברוח מן הדירה.
הישראלים שבדירות הסמוכות לא נענו לקריאותיו של גוטפרוינד, התעוררו למשמע צרור יריות והספיקו לראות את מאמן ההיאבקות משה ויינברג, כשהוא פצוע בפניו. הספורטאים והמאמנים שנתפסו, נכלאו ונכבלו באחד מחדרי המשלחת, תחת איום של שמונה טרוריסטים מזויינים בתת-מקלעים, באקדחים וברימונים, לאחר מאבק שבו נרצחו משה ויינברג ויוסף רומנו.
הטרוריסטים תבעו את שחרורם של 234 מחבלים ערביים ושני גרמנים והטסתם מישראל לארץ ערבית, תמורת שחרור הישראלים ואיימו כי אם תביעתם לא תתמלא עד לשעה 12:00 בצהריים, יוצאו להורג שניים מהישראלים החטופים ובכל שעה נוספת, יהרגו שניים נוספים. עד תום מועד האולטימטום, נפתח משא ומתן עם המחבלים. לאחר ציפייה מורטת עצבים, שנמשכה כל אותו יום, הסכימו המחבלים שיטיסו אותם למדינה ערבית יחד עם הספורטאים הישראלים כבני ערובה. בשעה 22:30, הוסעו תשעה מהספורטאים וחוטפיהם מחדרם לפינה בכפר האולימפי, שם המתינו להם שני מסוקים. הספורטאים הישראלים הובלו תחת איומי המחבלים, כבולים בידיהם וקשורים זה לזה והוכנסו למסוקים.
כאשר המסוקים נחתו בשדה תעופה צבאי גרמני, ביצעה המשטרה הגרמנית ניסיון כושל לחלץ את הספורטאים הישראלים ואפשרה בכך לטרוריסטים לרצוח את תשעת הספורטאים הישראלים כשהם כבולים וחסרי מגן בתוך המסוקים. שלושת המחבלים שנתפסו, שוחררו ב-30 באוקטובר 1972, פחות מחודשיים לאחר האירוע, כאשר ממשלת גרמניה המערבית נכנעה לארגון "ספטמבר השחור", שחטף מטוס נוסעים של חברת "לופטהאנזה".
הוועד האולימפי בישראל שם לו כמטרה להמשיך את מרשתם של י"א הספורטאים. בכל שנה בתאריך העברי (כ"ו באלול), מקיים הוועד האולימפי בישראל את האזכרה הממלכתית לזכרם באנדרטת הי"א ברחוב ויצמן שבתל-אביב. משלחות ישראל למשחקים האולימפיים מגיעות לאנדרטה ערב נסיעתן ומניחות זר. במהלך המשחקים האולימפיים, מקיים הוועד האולימפי בישראל טקס אזכרה לי"א החללים, אליו מוזמנים ראשי הוועד האולימפי הבינלאומי, אנשי הקהילה היהודית במקום, מכובדים וחברי הסגל האולימפי. משפחות הי"א הן חלק בלתי נפרד מאירועי הוועד האולימפי בישראל.
לאתר ההנצחה לי"א חללי מינכן – הקליקו כאן
לקאפות של י"א חללי מינכן – הקליקו כאן
להורדת גרפיקות לדפוס (85X200 ס”מ) של תערוכה בת 12 רולאפים על י״א חללי מינכן הקליקו כאן